2024. március 29.
 
     
 Szavazás
Szeretnél egy kistérségi ifiTV-t?
Igen, jó lenne!
Nem kell külön, legyen a HTV-n
Felesleges
Nincs is TV-m...
 
 Rólunk írták
Köz-Tér-Háló program Békéscsabán
Miénk is volt a Tér... Országos Ifjúsági Találkozó Bordányban
Kulcsos ház civileknek
-->régebbi cikkek
 

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma támogatásával készült el.

Tagjaink


2008.07.02
Pusztamérgesi Ifjúsági Szervezet    



A szervezet működése a fellelhető dokumentumok alapján már több évtizedes múltra tekint vissza. Korábban mint KISZ alapszervezet működött, de a rendszerváltás folyamán ezek felszámolásával Pusztamérgesen is – csakúgy mint sok más településen – megszűnt ez a fiatalokat összefogó és támogató közösség. Ezzel a közösségi létnek egy olyan szegmense szűnt meg, amely éveken át meghatározója volt a helyi fiatalok szabadidős tevékenységének. És nagyon hiányzott.



A civil értékeket szem előtt tartó, új egyesület megalakításának igénye 1992-ben merült fel először. A cél egy politikai felhangok nélküli, főként szabadidős-, sport- és kulturális tevékenységi körrel rendelkező szervezet létrehozása volt. Az előkészületek után 1993 májusában 15 fővel megalakult a Pusztamérgesi Ifjúsági Szervezet.



pisz_ora.jpg Alapító tagjai főként azok a megszűnt „kiszesek” soraiból kikerülő 16-25 éves fiatalok voltak, akik sok lelkesedéssel és némi tapasztalattal egy új, lendülettel bíró, aktív közösséget szerettek volna létrehozni. Az indulás nem volt könnyű: országos szinten a civilség éppen olyan gyerekcipőben járt, mint a PISZ. Nem volt követhető minta a szervezetépítésben, nem voltak kiforrott pályázati rendszerek – és a társadalmi (el)ismertséget is önmagunknak kellett megteremteni. Egyetlen biztos pont a Művelődési Ház klubhelyisége volt, amit az önkormányzat díjmentesen a rendelkezésünkre bocsátott. Itt zajlott a „műhelymunka” - minden pénteken 6 órától. Az időpont mára már fogalommá vált a tagok körében.



Részben korábbi tapasztalatokra, részben új kezdeményezésekre támaszkodva alakult ki az az operatív program, ami meghatározta és befolyásolta a munkánkat. Jó kapcsolat alakult ki Bordány és Mórahalom ifjúsági szerveződéseivel is; a PISZ elsők között csatlakozott a Dél-Alföldi Ifjúsági Szövetséghez.



Pusztamérgesen a néptáncnak és a néphagyomány őrzésnek régi hagyományai voltak; a szüreti bálokra, bornapokra, falunapra a szomszédos településekről is sokan érkeztek. Ezen alkalmakkor a PISZ tagjai színpadi műsorokkal, néptánccal szerepeltek, és a falusi turizmus iránt fogékony turisták kedvéért is szívesen vállaltunk fellépést. Emellett az önkormányzat munkáját is segítettük közérdekű és közhasznú tevékenységek (sportnap, szemétgyűjtés, fásítás, kiadvány szerkesztés) szervezésével vagy segítésével.



pisz_1.jpg A kitartó munka meghozta gyümölcsét: a taglétszám 1995-ben már 32 fő volt, a fellépések száma meghaladta az évi 50-et. A helyi szereplések kiegészültek a szomszédos településeken való fellépésekkel, de szüreti és betlehemes műsorunkat romániai testvértelepülésünkön (Zsombolyán) is láthatta a közönség. A vendéglátóinkkal ifjúsági cserét is szerveztünk, hogy megismerhessék Pusztamérges életét.



Zajlott az élet 7 éven át, de valami közben mégis hiányzott. A találkozás öröméért tartott összejöveteleket felváltotta a bizonyítási kényszer. Elveszett a lényeg, a vállalt feladatok mennyisége pedig nem változott. 1999-től taglétszámunk csökkenni kezdett. Ez egyre nagyobb terhet rótt a tagokra, ami csak fokozta a jelenséget. A független közösségi hely megteremtésének lehetősége is egyre halványodott. Új tagok bevonására, létszámbővítésre nem maradt erő. A „mélyrepülés” 2 évig tartott és az alapvető munkán túl csak évi egy-két szervezett megmozdulásra korlátozódott. Egy baráti összejövetelen került szóba az, hogy a PISZ-nek meg kellene újulnia...



Egy új korszak



2003 őszén egy új időszámítás kezdődött. Helyszín a művelődési ház, régi (és kitartó) tagok, új arcok, régi tapasztalatok, új tervek. A lelkesedés szinte hónapok alatt helyreállította az egykor mozgalmas közösségi életet. Már nem akartunk erőn felül teljesíteni. Nem akartunk megfelelni és túlpörögni. Jól akartuk érezni magunkat. Okultunk hibáinkból és rájöttünk, hogy fontosabb dolgok is vannak, mint sokat szerepelni. Névnap, születésnap nem múlhat el méltó ünneplés nélkül.





pisz_2.jpg



A taglétszámunk jelenleg 29 fő. Activity-party, szórólap terjesztés, húsvéti népszokások felelevenítése, plakát ragasztás, bálak - ezt szeretjük.

Az faluvezetés már egyenrangú partnernek tekinti a PISZ-t a közösségi programjainak szervezésében és az e-Magyarország Pont megvalósításában, működtetésében is. Az épület felújítását az önkormányzat végezte, a berendezésre a PISZ gyűjtött - és segítettünk a belső munkálatokban is.



Mindenütt ott vagyunk, ahol civil összefogás hiányát érezzük. Nincs hétvége, amit ne együtt töltenénk; csináltunk tandem (nem is kettes, hanem hármas!) biciklit, strandoltunk, leégtünk, nevettünk. Kell ez is...

Ott vagyunk a községi ünnepeken, segítünk szabadidős programok lebonyolításában, csiszolgatjuk készülő weboldalunkat. www.pisz.extra.hu

A hirdetőtábla karbantartása is a miénk. Önként vállaltuk, mert még belefér...

Ott vagyunk az e-Magyarország Pontban – ha erre jársz, biztos találkozunk!



 
Fotókiállítás a világhírű fotós, Máté Bence képeiből Szegeden
Vesd bele magad programot hirdetett az AGRYA
Törölheted az elküldött üzeneteket Facebookon
Június elején Deja Vu Fesztivál Szegeden
Jó ütemben halad a Szegedi Ifjúsági Centrum építése
Hallasd a hangod az EP-ben!
-->hírarchívum
 
 
 
Tekerjük körbe a Balatont?
Legyen-e ismét miénk a tér?
 
 
 
 
 
 
 
 
DALISZ 2008   
Kemal Muratoğlu Paranormal Hikaye Dershane Ankara Belgesel izle ingilizce tercume Ankara Tercüme Ofisi Ankara Tercüme Bürosu Yeminli Tercüme Ankara İngiltere Vizesi çankaya Tercüme Malta Dil Okulu