2024. április 26.
 
     
 Szavazás
Szeretnél egy kistérségi ifiTV-t?
Igen, jó lenne!
Nem kell külön, legyen a HTV-n
Felesleges
Nincs is TV-m...
 
 Rólunk írták
Köz-Tér-Háló program Békéscsabán
Miénk is volt a Tér... Országos Ifjúsági Találkozó Bordányban
Kulcsos ház civileknek
-->régebbi cikkek
 

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma támogatásával készült el.

dalisz.hu


2019.02.06 Cikk küldése e-mailben
Legyél trendi, pattanj nyeregbe    



A biciklizés előnyei nemcsak nyáron élvezhetők. Télen is minden további nélkül lehet tekerni, csak néhány apróságra oda kell figyelni. Ebben a cikkben összeszedtük mindazt, ami a téli biciklizéshez szükséges. A ruházaton túl oda kell figyelni néhány technikai részletre, de ne gondolj semmi bonyolult dologra: ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll:
Először is, a bicikli a leggyorsabb közlekedési eszköz. Nem kell állni a dugóban, nem kell várni a buszra, vagy rohanni az átszállásokhoz. A biciklivel egyhuzamban lehet menni és ki tudod kerülni vele a dugókat. A parkolás sem kerül sok időbe, hiszen szinte bárhova le tudod zárni a biciklidet. Ha megnézzük egy átlagos városi ember közlekedési szokásait, arra jutunk, hogy biztosan biciklivel ér a leggyorsabban célba.

A kerékpár másik nagy előnye, hogy nem kell vele átszállni. Egy nagyvárosban nagyon ritka a példa arra, hogy a tömegközlekedés egy járattal eljuttat a kiindulási ponttól egészen a célállomásig. Sok időt lehet azzal megtakarítani, hogy a kerékpáros útja megszakítás nélkül tart háztól-házig. Arról még nem is esett szó, hogy a biciklit mindig le tudod tenni a bejáratnál, míg a többi közlekedési eszközhöz legalább 5-10 percet kell gyalogolni, amit napjában többször megtenni már igen sok idő.
Éves szinten kb. 5-10 ezer forintot érdemes költeni egy városi biciklire. A kiegészítő felszereléseket (sisak, lámpák, sárvédő) egyszer kell csak megvenni, kb. 20 ezer forintért. A téli biciklizés felszerelése is egyszeri beruházás, ami szintén 40 ezer forint körüli összeg. A bérletek általában 5-10 ezer forintba kerülnek ma Magyarországon, diákoknak feleennyi, nagyvárosokban vagy helyközi viszonylatban viszont ennél drágább is lehet. Ha a bicikli mellett havonta kb. 8-10 alkalommal jegyet veszel, akkor havonta kb. 4 ezer forintot spórolsz meg. Ez minden hónapban tiszta nyereség, amit emberbaráti célokra költhetsz: csokoládéra vagy csajokra.

Az nem is kérdés, hogy biciklizni sokkal olcsóbb, mint autózni. Gondolj bele! Egy tankolás árából már szinte egy komplett biciklit vehetsz. Ráadásul egy biciklit csak egyszer kell megvásárolni, és ha rendszeresen karbantartod, akkor nem kerül sokba a fenntartása sem. Nem kell fizetned a parkolásért, nem kell adóznod utána, nincs semmilyen havi fix költséged.
Kevés pénzből is lehet villantani! Ha egy tényleg jó kocsit akarsz, sok milliót kell ráköltened. Egy különleges, egyedi építésű városi bicikli ennek töredékébe kerül.
Ha tekersz, nemcsak gyorsabban és olcsóbban közlekedsz, hanem egy olyan társaság tagjává is válsz, ahova menő tartozni. A bicikli nem csupán egy közlekedési eszköz, hanem életérzés! Ma már nem az a menő, ha autóval érkezel meg, hanem ha biciklivel! Egy biciklis mindig kelt egy kis feltűnést, mindenki irigykedve néz rá. Városban a legmenőbb fiatalok mind bicikliznek. És ha Te még ennél is többet akarsz, akkor egész kevés pénzért a biciklid is egyedi lehet.

A biciklis minden nap sportol! Sokan panaszkodnak arra, hogy nincs idejük sportolni. Ha biciklizel, akkor összekötöd a kellemeset a hasznossal. Amellett, hogy a mindennapi közlekedés során időt spórolsz, egyúttal mozogsz is, így biztos nem lesz belőled tunya gyalogos, vagy elhízott úrvezető. A jövő a sportos és dinamikus embereké! Tartozz te is közéjük!

És azt se felejtsük el, hogy biciklivel mindenkitől független vagy. Nem kell alkalmazkodnod, tekerhetsz a saját tempódban! Nem kell tülekedned a tömegközlekedési eszközökön, nem kell várakoznod a dugóban. Ha késve indulsz el, akkor tudsz gyorsabban tekerni, tehát rajtad múlik, milyen gyorsan érsz célba. Természetesen, biciklivel is be kell tartani a KRESZ szabályait, de még így is sokkal rugalmasabb vagy, mint autóval vagy tömeg­közlekedéssel.
A skandináv országokban sokkal több a városi biciklis, mint Magyarországon, pedig 5-6 hónapon át tart a tél! Ők felismerték, hogy biciklizni nemcsak nyáron lehet. Ha odafigyelsz a ruházatodra, akkor télen is kellemes a biciklizés! Nem kell tenned semmi mást, csak úgy felöltöznöd, hogy az érzékeny testrészeidet megvédd a hidegtől.

A bicikli az egyetlen jármű, ahol az ember kimelegszik! Éppen ezért, akármilyen hideg van, a biciklisek sosem fáznak. Biztos előfordult már veled, hogy várakozás közben a buszmegállóban teljesen átfagytál. Télen bizony mindenki fázik, aki nem mozog. Tekerés közben viszont kimelegszik az ember, és biztosan nem fázik! Csak védd megfelelően a kényes pontokat: az ujjaid, csuklód, fejed, nyakad, térded és bokád! Városban egyébként az autó sem sokkal jobb télen: kaparhatod a jeget, az ablak párás, és mire a fűtés igazán beindulna, épp megérkeztél.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a fent említett előnyök télen ugyanúgy érvényesek, mint nyáron. A bicikli gyorsabb, olcsóbb, divatosabb és mindenki mástól független. Biciklivel, ha kell, tudsz sietni, akkor indulsz, amikor csak jól esik. A biciklisek kevesebb időt töltenek közlekedéssel, így több idejük jut más, lényeges dolgokra.

Imre bácsi 92 éves, és a mai napig rendszeresen biciklizik. Nézd csak:




 
Fotókiállítás a világhírű fotós, Máté Bence képeiből Szegeden
Vesd bele magad programot hirdetett az AGRYA
Törölheted az elküldött üzeneteket Facebookon
Június elején Deja Vu Fesztivál Szegeden
Jó ütemben halad a Szegedi Ifjúsági Centrum építése
Hallasd a hangod az EP-ben!
-->hírarchívum
 
 
 
Tekerjük körbe a Balatont?
Legyen-e ismét miénk a tér?
 
 
 
 
 
 
 
 
DALISZ 2008   
Kemal Muratoğlu Paranormal Hikaye Dershane Ankara Belgesel izle ingilizce tercume Ankara Tercüme Ofisi Ankara Tercüme Bürosu Yeminli Tercüme Ankara İngiltere Vizesi çankaya Tercüme Malta Dil Okulu