2024. április 23.
 
     
 Szavazás
Szeretnél egy kistérségi ifiTV-t?
Igen, jó lenne!
Nem kell külön, legyen a HTV-n
Felesleges
Nincs is TV-m...
 
 Rólunk írták
Köz-Tér-Háló program Békéscsabán
Miénk is volt a Tér... Országos Ifjúsági Találkozó Bordányban
Kulcsos ház civileknek
-->régebbi cikkek
 

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma támogatásával készült el.

dalisz.hu


2019.02.13 Cikk küldése e-mailben
A kiégés már huszonévesen is letarolhat?    



Miután kikerülünk a munka világába, mindennapossá válnak az olyan tényezők, mint a stressz, a kötött munkaidő, az egzisztencia-alapítás kihívásai és az önellátás felelőssége. Legtöbben a tanulmányaik végén egyszer csak azt veszik észre, hogy nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a fejtetőre állt az életük, emiatt sokan tapasztalják magukon a kiégés tüneteit.
Az Y és Z generációsokat nehezebb motiválni a munkára. Őket nem vonzza a reggeltől egészen estig tartó monoton munka, a személyes beszélgetések helyett az online kommunikáció. Nem tudnak lelkesedni olyan munkahelyekért, amelyek filozófiája nem egyezik a sajátjaikkal. Az sem tetszik nekik, ha egy cég csak arra törekszik, hogy nagy profitot szerezzen, de közben nem törődik dolgozói személyes vágyaival, céljaival, egyéni ambícióival.
A jelenség másik okozója a munkaerőpiac instabilitása. A frissen végzetteknek szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy életük folyamán valószínűleg tucatnyi munkahelyen kell majd bizonyítani az alkalmasságukat. - állítja itt Horvát Tünde pszichológus.
A kapunyitási pánik fogalmát a 25 év felettiekkel emlegetik együtt, akik már legalább egy diplomával, és minimum két éves munkatapasztalattal rendelkeznek. Ők azok, akik 1 -2 éves munkatapasztalat után döbbennek rá, hogy a kiválasztott munka nem illik hozzájuk, nem tudnak vele azonosulni. Ilyenkor céltalannak és haszontalannak érzik az életüket és döntésre kényszerülnek: folytatják a megszokott rosszat és halmozzák a problémáikat vagy bátran mernek lépni valami új felé?
Ismerd fel a jeleket!
A kapunyitási pánik legkönnyebben felismerhető tünete a halogatás. A legtöbben késleltetik tanulmányaik lezárását mivel szoronganak jövőjük miatt. Súlyosabb esetben már pszichoszomatikus tünetekkel, depresszióval is párosulhat a jelenség, ilyenkor az élete értelmét is megkérdőjelezheti a fiatal. A legtöbben úgy érzik, hogy kiégtek, már fizikálisan sem bírnak több időt tölteni munkában, fáradtak és kialvatlanok. Testileg és lelkileg is kimerültek, nem látják értelmét annak, amit napról-napra végeznek. Teljesítménykészer nehezedik rájuk, sokszor több ember munkáját is egyedül végzik el, meg akarnak felelni, de sokszor összerogynak az elvárások súlya alatt.

Mi lehet a megoldás?

Szakértők szerint a fiatalok többsége elég bátorsággal rendelkezik ahhoz, hogy teljesen új közegben kezdjen új életet. Ezalatt azt érthetjük, hogy könnyebben veszik rá magukat a költözésre, munkaváltásra a jobb lehetőség és élet reményében.

Akikben visszatartó erő munkálkodik és nem adnák fel a pozíciójukat és fizetésüket, azoknak számos opció áll a rendelkezésükre, hogy egyenesbe hozzák magukat.

Ha már tapasztaljuk a kiégés tüneteit, első körben a legfontosabb dolog az lesz, hogy regeneráljuk magunkat. A pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés ellensége a burnoutnak, hiszen megteremti a szükséges nyugalmat és erőt ad a következő munkanapokhoz.

Sokat segíthet, ha sportolunk valamit, mivel ezzel kiadhatjuk a bennünk lévő stresszt. A meditáció, jóga, a különböző edzésmódok vagy az egyéni- esetleg csapatsportok során le tudjuk vezetni a bennünk felgyülemlett feszültséget.

Ha úgy érzed egyedül nem tudod feldolgozni a benned munkálkodó érzelmeket, beszélj erről egy barátodnak, akiben megbízol. Kérd meg, hogy hallgasson meg – az emberek szeretnek önmagukról beszélgetni, ha ezt megtehetik az megnyugvással tölti el őket.

Amikor már ezek az alapvető dolgok sem segítenek, ne érezd kellemetlennek azt, hogy szakemberhez fordulsz. Ez téged csak építhet és segíthet megoldani a problémáid, hogy minél előbb újra kiegyensúlyozott életet élhess. (Forrás: hrportal)



 
Fotókiállítás a világhírű fotós, Máté Bence képeiből Szegeden
Vesd bele magad programot hirdetett az AGRYA
Törölheted az elküldött üzeneteket Facebookon
Június elején Deja Vu Fesztivál Szegeden
Jó ütemben halad a Szegedi Ifjúsági Centrum építése
Hallasd a hangod az EP-ben!
-->hírarchívum
 
 
 
Tekerjük körbe a Balatont?
Legyen-e ismét miénk a tér?
 
 
 
 
 
 
 
 
DALISZ 2008   
Kemal Muratoğlu Paranormal Hikaye Dershane Ankara Belgesel izle ingilizce tercume Ankara Tercüme Ofisi Ankara Tercüme Bürosu Yeminli Tercüme Ankara İngiltere Vizesi çankaya Tercüme Malta Dil Okulu